DET GULE VÆRELSE

Episode 103: Forstyr ikke mine cirkler

January 31, 2021 Det Gule Værelse Season 2 Episode 103
DET GULE VÆRELSE
Episode 103: Forstyr ikke mine cirkler
Show Notes

HAN VAR ANTIKKENS STØRSTE VIDENSKABSMAND og regnes blandt verdens tre største matematikere. Arkimedes levede i Syrakus på Sicilien. Han blev myrdet af en ukendt romersk soldat efter Marcus Claudius Marcellus belejring af byen under Den Anden Puniske Krig. Arkimedes sidste ord var Forstyr ikke mine cirkler.  Han døde i året 212 før vores tidsregning og blev 75 år gammel.

FORSTYR IKKE MINE CIRKLER er den tredje episode i en helt ny podcastserie fra DET GULE VÆRELSE. Vi kalder serien LEGENDARISKE MORD. Med et historisk blik og stor kærlighed til den gode fortælling, kaster vi i hver episode lys over et af verdenshistoriens mange legendariske mord. Vi stiller de grundlæggende spørgsmål: 

  • Hvem var den myrdede og hvem var morderen?
  • Hvor og hvornår skete mordet?
  • Hvordan og under hvilke omstændigheder blev mordet udført?
  • Hvad gik forud for mordet, hvad var motivet og hvilken betydning fik det efterfølgende?

Hver episode er krydret med referencer til film, tv-serier, romaner, fagbøger, billedkunst, tegneserier og hvad vi ellers synes kan bidrage til fortællingen og legenden om det mord vi har som tema.

Dine værter i DET GULE VÆRELSE er som altid Thomas og Morten. Manuskriptet har vi skrevet og researchet sammen, mens Morten har stået for det tekniske med at optage, klippe og redigere.

📚 HAR DU LYST TIL AT LÆSE VIDERE, så har vi lavet en liste til dig med de tekster og titler vi nævner i episoden om Arkimedes:

  • Mordet på Arkimedes (2014) af Anker Tiedemann - Bemærk, at der er tale om en børnebog og at vi faktisk ikke nævner den i podcasten, men har kigget lidt i den og synes den skal med her i litteraturlisten 😉 
  • Højdepunkter i matematikken (1967) af Peter Wolff.  Kapitel 4 (side 107) handler om Arkimedes.
  • Hvis du kun vil læse om Arkimedes et sted på nettet, så tjek matematik professoren Chris Rorres side om  Arkimedes 

Som altid har vi benyttet os flittigt af diverse engelske artikler på wikipedia og Encyclopedia Britannica.

Vi sender hver måned en ny episode af LEGENDARISKE MORD. Håber, at du har lyst til at lytte med?

🤔 HVIS DU KAN LIDE FILM og du endnu ikke har lyttet til vores første podcastserie 100 BEDSTE FILM, så tjek også den ud 👀

🎁 DU KAN OGSÅ LYTTE TIL en rækker episoder som vi kalder DGV Speciels. Her kan det handle om alt mellem himmel og jord.

Vi bliver glade, hvis du deler podcasten med dine venner, anmelder den eller giver den nogle stjerner på Apple Podcast. På den måde hjælper du andre med at finde frem til DET GULE VÆRELSE. Det giver os lyst og blod på tanden til at lave flere episoder 😼

TAK, fordi du lytter til DET GULE VÆRELSE og TAK til dig, som støtter podcasten på 10eren 🤓

Support the show